Vijesti

EU: Hitno provesti istragu o masovnim grobnicama u Libiji

254views

Evropska unija (EU) smatra kako treba hitno pokrenuti nezavisnu istragu o masovnim grobnicama u libijskom gradu Terhuna, jugoistocno od Tripolija, javlja Anadolu Agency (AA).

U pisanoj izjavi Ureda visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU-a Josepa Borrela, istaknuto je kako je pronalazak masovnih grobnica u Libiji uzrokovao veliku nelagodu.

“Hitno treba provesti nezavisnu istragu masovnih grobnica, a odgovorne privesti pravdi”, navedeno je u saopćenju.

Još jednom je upućen poziv sukobljenim stranama u Libiji da se pridržavaju svojih obveza prema međunarodnom pravu, da okončaju nasilje i postignu dogovor o primirju. Naglašeno je kako je potrebno vratiti se političkom procesu pod vodstvom Ujedinjenih nacija (UN).

Masovne grobnice otkrivene su u libijskom gradu Tarhuna kojeg je libijska vojska 5. juna oslobodila od nelegitimnih militantnih snaga koje s istoka Libije predvodi Khalifa Haftar. U jednoj bolnici je pronađeno 106 leševa, a 12. juna na periferiji grada još tri masovne grobnice.

Libijski ministar unutrašnjih poslova Fathi Bashagha ranije je saopćio da su Haftarovi militanti palili neke od zarobljenika, a da su desetine njih živi zakopavani u masovne grobnice.

Libijska vojska saopćila je da je dokumentirala brojne zločine protiv čovječnosti koje su počinili Haftarovi militanti.

Iz Misije Ujedinjenih nacija u Libiji (UNSMIL) pozvali su na provedbu istrage o masovnim grobnicama i zločinima u Tarhuni.

(AA)