Vijestiiiiii

Žestoke borbe za gradove širom Libije

354views

Snage odane libijskom vođi Muameru Gadafiju topništvom i tenkovima napale su grad Misratu, 200 kilometara istočno od Tripolija koji je pod kontrolom pobunjenika, prenose agencije pozivajući se na stanovnike toga grada.

‘Na zapadnom ulazu u grad vode se teške borbe. Borbe su počele prije sat vremena nakon napada Gadafijevih brigada’, rekao je jedan stanovnik u telefonskom razgovoru za Reuters.

‘Uništavaju sve što im se nađe na putu. Koriste topništvo i tenkove. Naši borci čine sve kako bi spriječili njihov ulazak u središte grada’, dodao je.

Istovremeno, Gadafijevo pješaštvo potpomognuto borbenim zrakoplovima potisnulo je pobunjeničke snage iz grada Bin Džavada i tako zaustavilo njihovo napredovanje prema Sirtu, rodnom gradu libijskog vođe.

Jedan pobunjenik, koji se ranjen vratio iz Bin Džavada u pobunjeničko uporište Ras Januf, rekao je da su ih Gadafijevi borci napali strojnicama i ručnim bacačima raketa.

U kućama postavljena snajperska gnijezda

Pobunjenici u Bin Džavad, udaljen 160 kilometara od Sirta, osvojili u subotu ali su se kasnije povukli nakon čega je vojska zauzela kuće i u njima postavila snajperska gnijezda te lansere granata zbog čega su pobunjenici napustili grad.

Televizija Al Arabija prenosi sa je pobunjeničko vijeće na istoku Libije objavilo je da ima zaliha hrane za tri do četiri mjeseca.

Said al-Ferjani, zadužen za ekonomske poslove u Nacionalnom libijskom vijeću, rekao je i da će vijeće ispoštovati sve ugovore o isporuci nafte iz tog naftom bogatog područja. ‘Ispunit ćemo sve ugovorne obveze, one se ne mogu mijenjati’, rekao je al-Ferjani.

Pobunjenici na istoku potvrdili su da su zarobili pripadnike britanskih specijalnih snaga i tvrde da prema njima dobro postupaju te da će se taj problem brzo rješiti.

The Sunday Times objavio je da su pobunjenici zarobili postrojbu britanskih komandosa i jednog diplomata koji su bili u tajnoj misiji i pokušali stupiti u kontakt s pobunjeničkim vođama.

‘Uhitili smo britanske specijalce. U ovome trenutku ne možemo biti sigurni jesu li prijatelji ili neprijatelji. Držimo ih zbog naše sigurnosti i očekujemo da će se taj problem ubrzo rješiti’, rekao je izvor iz Bengazija.

Pobunjenici negiraju da je Tobruk u rukama Gadafija

Pobunjenici u Libiji su u jutrošnjoj izjavi za agenciju Frans-pres demantovali da su državne snage povratile kontrolu nad gradom Tobruk, na istoku Libije, što tvrdi TV-stanica Al Libija.

“To nije istina. Oblast Ajdabija, na granici Egipta, pod našom je kontrolom”, izjavio je Fateh Faraj, član saveta pounjenika u Tobruku. On kaže da je stanje mirno u Tobruku koji ima 300.000 stanovnika.

Televizija Al Libija, bliska Seifu Al-Islamu, sinu pukovnika Gadafija, objavila je da su državne snage preotele kontrolu nad gradovima Ras Lanuf (na istoku), Misrata (na zapadu) i Tobruk (na istoku), i javila da je “slavlje” u toku u Tripoliu (na zapadu), u Sirtu (centar Libije) i Sebi (na jugu).

(Hina/RSE)