Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Žestoke borbe u Damasku

299views
Žestoke borbe u subotu su se vodile između pobunjenika i vladinih snaga u južnim četvrtima Damaska koji bombardira režimska artiljerija Bašara el-Asada, izvjestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Za vrijeme borbi koje su trajale cijelu noć i nastavile se ujutro brojne rakete su pale na Kadam i Tadamun, dvije siromašne četvrti južnog Damaska, odakle pobunjenici pokušavaju da zauzmu centralni dio glavnog grada, precizirala je nevladina organizacija.

U drugom velikom gradu u zemlji, Alepu, vode se sukobi između pobunjenika i vojnika, dodao je Opservatorij koji se poziva na široku mrežu aktivista i ljekara u Siriji.

Režimska artiljerija je nastavila i u toku noći bombardiranje pokrajina Dera, Idleb i Deir Ezor, koje su još od petka pod vatrom raketa i granata regularnih grupa, nastavlja Opservatorij.

Posljednjih sedmica, pobunjenici su zauzeli teren na sjeveru i drže odsada veliku oblast u pokrajinama Idleb i Alep, na granici s Turskom, kao i na istoku, odakle su protjerali vojsku iz jednog važnog sektora u blizini Iraka.

Vojska, poremećena pobunom i sve više potresena, smanjila je svoje teritorijalne ambicije, kako bi se skoncentrirala na liniju koja odvaja jug, prolazeći preko Damaska i središta Sirije i spaja alauitsku zemlju i obalu, na sjeverozapadu, ocjenjuju analitičari.

(FENA)