Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Odjeća i ukrasi

Šerijatski stav o farbanju kose (za žene)?

487pregledi
               
Pitanje: Zanima me kakav je stav Šerijata o farbanju ženine kose?
 
Odgovor: Alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu!
Islamski učenjaci kada govore o farbanju kose za žene, kažu da je u osnovi ženi dozvoljeno da farba kosu. Iz svega spomenutog izuzima se farbanje u crnu boju. Kada je Allahov Poslanik osvojio Mekku, doveden  mu je Ebu Bekrov otac Ebu Kuhafe, a njegova brada i kosa bile su bijele, prepune sijedih, pa je kazao Poslanik: “Promijenite tu bjelinu nečim, samo ne crnom bojom.”(Muslim od Džabira, r.a.) Takoðer na to ukazuju riječi Allahovog Poslanika: “Pred Sudnji dan će doći narod koji će se farbati u crno, kao što su prsa golubova, i oni neće okusiti miris Dženneta.” (Ebu Davud, od Ibn Abbasa, r.a., vjerodostojnim ga je ocijenio šejh Albani) Na osnovu ovih hadisa učenjaci su zabranili i ženama da farbaju kosu crnom bojom.
Napomena: Smatram da je korisno spomenuti da žene ne smiju koristiti farbe koje imaju svojstvo da kada se stave na kosu sprečavaju dolazak vode do kose, što čini neispravnim i nepotpunim ženino kupanje – gusul i njen abdest, a to povlači za sobom neispravnost namaza, što je veoma opasno!!!
Allah najbolje zna!
 
Odgovorio: Pezić Elvedin