Vijesti

Erekat osudio otvaranje paragvajske ambasade u Jerusalemu

704views

Saeb Erekat, generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), osudio je otvaranje paragvajske ambasade u Jerusalemu i pozvao je na arapski bojkot država koje premjeste svoje ambasade u Jerusalem.
– Svjedoci smo kako je paragvajski predsjednik neodgovorni politički lider koji prkosi međunarodnom pravu i ostvarenju trajnog i pravednog mira na Bliskom istoku. Paragvaj je prekršio rezoluciju 478 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kao i samo dostojanstvo naroda Latinske Amerike koji se bore za slobodu i pravdu protiv dominacije i represije – navodi Erekat u izjavi za javnost, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

– Prebacivanje ambasade u Jerusalem mjera je koja se osuđuje širom svijeta, kritikovana od Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Arapske lige, Organizacije islamske konferencije, Svete stolice kao i lokalnih crkava Jerusalema i cijele Palestine – kazao je Erekat.

Naglasio je da su palestinske vlasti već u kontaktu s nekoliko saveznika kako bi dogovorile neophodne diplomatske korake protiv nedavnih nelegalnih izmještanja ambasada Paragvaja, Gvatemale i Sjedinjenih Država u Jerusalem.

– Posebno pozivamo arapske zemlje koje su domaćini diplomatskih misija tih zemalja da provedu ranije rezolucije Arapske lige iz 1980. godine, 1990. i 2.000. i da prekinu sve veze sa zemljama koje isele svoje ambasade u Jerusalem kao prijestonicu Izraela – naveo je Erekat.

Paragvaj je slijedio primjer Sjedinjenih Država i Gvatemale u ovom mjesecu kada je u ponedjeljak izmjestio svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem.

(FENA)