Vijesti

Erdogan zaprijetio Americi zatvaranjem dvije vojne baze u Turskoj

353views
“Razgovarat ćemo sa svim našim delegacijama i ako bude potrebno, možemo zatvoriti Incirlik (zračna baza u južnoj provinciji Adana) i Kurecik (radarska stanica u istočnoj provinciji Malatya)”, rekao je Erdogan u televizijskom intervjuu.

Govoreći o rezoluciji donesenoj u američkom Senatu o armenskim navodima o događajima iz 1915. godine, Erdogan je rekao da je prijedlog zakona “potpuno politički”.

“Za obje strane vrlo je važno da SAD ne poduzme nepopravljive korake u našim odnosima. Žalimo što je polarizacija u američkoj unutrašnjoj politici imala negativne posljedice za nas i što neke grupe zloupotrebljavaju razvoj događaja o našoj zemlji radi vlastitih interesa, kako bi oslabile predsjednika Donalda Trumpa”, rekao je on.

Senat Kongresa SAD-a, koji predvode republikanci, u četvrtak je usvojio rezoluciju kojom se događaji s Armencima početkom 20. stoljeća priznaju kao genocid.

Turska se protivi prikazivanju događaja kao genocida te ih opisuje kao tragediju u kojoj su obje strane pretrpjele žrtve.

(Klix.ba)