Vijesti

Erdogan: Turska operacija u Idlibu neizbježna

427views

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je kazao kako su pregovori sa Rusijom o sjeverozapadnoj sirijskoj regiji Idlib daleko od ispunjenja turskih zahtjeva, prenosi agencija Reuters, te dodaje kako je čelnik Turske upozorio kako je vojna operacija njegove države u Siriji „pitanje vremena“.

Čelnik Turske je pred parlamentarcima naveo kako će pokrenuti operaciju u sirijskoj regiji Idlib do kraja mjeseca ako zvanični Damask ne povuče svoje snage iza turskih vojnih pozicija.

„Operacija u Idlibu je neizbježna. Odbrojava se vrijeme do nje i šaljemo posljednja upozorenja“, poručio je Erdogan.

Govoreći pred parlamentarcima iz njegove vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), Erdogan je istakao kako je Turska odlučna napraviti Idlib „sigurnom zonom“ „bez obzira na cijenu“ iako se nastavljaju razgovori sa Rusijom koja podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Reakcija Kremlja

Njegov istup dešava se u vrijeme ofanzive sirijskih trupa na posljednju veću enklavu pobunjenika u Idlibu. Blizu 900.000 osoba je bilo primorano u posljednja tri mjeseca napustiti svoje domove i skloništa.

Na riječi Erdogana odmah je reagirao zvanični Kremlj koji je saopćio kako bi turska vojna operacija protiv snaga sirijske Vlade u Idlibu bio „najgori mogući scenarij“.

Dodaju kako će Rusija i Turska nastaviti sa kontaktima o Idlibu kako bi se spriječilo dodatno jačanje tenzija.

(Agencije)