Vijesti

Erdogan: Turska neće smanjiti broj vojnika u Sjevernom Kipru

548views

Turska ima pravo zadržati svoje trupe u Turskoj Republici Sjeverni Kipar, izjavio je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

On je razgovarao s novinarima prije posjete glavnom tadžikistanskom gradu Dušanbeu, gdje će prisustvovati Petom samitu šefova država na konferenciji o interakciji i mjerama za izgradnju povjerenja u Aziji, prenosi Anadolija.

“Turska neće smanjiti broj vojnika u Sjevernom Kipru”, kazao je Erdogan, dodajući da njegova zemlja ne treba odobrenje od bilo koga po tom pitanju.

Nakon državnog udara 1974. godine, koji je za cilj imao pripajanje Kipra Grčkoj, Ankara je intervenirala.

Devet godina kasnije osnovana je Turska Republika Sjeverni Kipar.

Decenijama je bilo niz pokušaja da se diplomatski riješi spor, ali su svi završeni neuspjehom.

Najnoviji razgovori, uz učešće zemalja garanta – Turske, Grčke i Velike Britanije – završeni su u Švicarskoj 2017. godine.

Komentirajući napad na kontrolni punkt turske vojske u sirijskom Idlibu u četvrtak, u kojem su povrijeđena tri vojnika, Erdogan je rekao: “Turska neće šutiti ako sirijski režim nastavi napadati posmatračke punktove u Idlibu.”

O saradnji Turske i Sjedinjenih Američkih Država u Manbiju je kazao: “Naš partner, SAD, nije održao obećanje u Manbiju. Međutim, to ne znači da odustajemo po pitanju Manbija, zadržavamo svoje planove i nastavit ćemo raditi”, prenosi Al Jazeera.

(FENA)