Vijesti

Erdogan: SAD da preispita svoje razumijevanje pravde

687views

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, u vezi sa suđenjem čelniku Halkbanke Hakanu Atilli u New Yorku, izjavio kako Sjedinjene Američke Države (SAD) trebaju još jednom preispitati svoje razumijevanje pravde.
Erdogan se danas u Istanbulu, uoči polaska u zvaničnu posjetu Francuskoj, osvrnuo na aktuelna dešavanja, između ostalog i na presudu Hakanu Atilli.

“Ako je ovo američko razumijevanje pravde, teško onda svijetu. SAD mora još jednom preispitati svoje razumijevanje pravde. Jer ovako nešto je nemoguće, i neka kasnije ne ustaju i svijetu drže lekcije o pravdi”, poručio je Erdogan.

Osvrnuvši se i na posjetu Francuskoj, Erdogan je kazao da će s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom razgovarati o saradnji u oblastima ekonomije, privrede, odbrambene industrije i borbe protiv terorizma.

“Saradnja Turske i Francuske je od vitalnog značaja za regionalni i međunarodni mir i stabilnost”, rekao je Erdogan.

Upitan da prokomentariše navode o reviziji sastava Vlade Turske, Erdogan je negirao te tvrdnje.

Osvrnuvši se i napokušaj puča u Turskoj, iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO, Erdogan je rekao kako je njegova zemlja SAD-u poslala velike količine dokaznog materijala o terorističkoj organizaciji, no niti jedna od tih odluka nije poštovana.

“Je li to vaš pristup? Šta se onda dešava sa svim međunarodnim pravnim sporazumima u našim bilateralnim odnosima, oni zastarjevaju. Moram kazati, nažalost procesi i odnosi u narednom periodu će funkcionisati na ovaj način”, poručio je Erdogan.

(AA)