Vijesti

Erdogan priznao poraz u Istanbulu: Vrijeme je da se rukujemo, zagrlimo jedni druge

756views

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da je vrijeme da zemlja prevaziđe nesuglasice povodom rezultata lokalnih izbora, što je, kako ocjenjuje agencija Bloomberg, najjasniji znak da bi mogao biti spreman da se saglasi s porazom u Istanbulu.
“Moramo se fokusirati na glavnu agendu, prvenstveno na ekonomiju i sigurnost, i ostaviti izborne debate iza sebe”, naveo je on u nizu postova na Twitteru, nekoliko sati nakon što je imao kratak sastanak s opozicionim liderom Ekremom Imamogluom, novoizabranim gradonačelnikom Istanbula.

Turska bi se, prema riječima Erdogana, umjesto da se bavi izbornim rezultatima, trebalo fokusirati na to da na najbolji način iskoristi sljedećih četiri i po godina bez izbora, prenosi Tanjug.

“Vrijeme je da se rukujemo, zagrlimo jedni druge i osnažimo naše jedinstvo”, kazao je turski predsjednik, prenosi Al Jazeera.

Vladajuća Erdoganova Partija pravde i razvoja – AKP tražila je poništavanje rezultata izbora u Istanbulu, tvrdeći da je bilo neregularnosti. O tim zahtjevima Vrhovna izborna komisija odlučivat će u ponedjeljak, 22. aprila.

(Klix.ba)