Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Erdogan poručio Assadu: Svijet ti kaže, odlazi

459views

Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Akcakalleu, mjestu koje je bilo meta granatiranja sa sirijske teritorije prethodnih mjeseci, kako je svijet već odavno poručio sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu da mora otići sa vlasti, javio je reporter agencije Anadolija.

“Više od 100 zemalja je priznalo opozicioni blok kao legitimnog predstavnika naroda. To je jasna poruka. Svijet ti kaže da odlaziš, da se gubiš”, poručio je Erdogan ukazujući na potrebu da sirijski predsjednik Bashar al-Assad popusti pred voljom naroda za političkom reformom u zemlji.

Podsjetio je da je u Siriji ubijeno skoro 50 hiljada ljudi tokom 21-mjesečnih sukoba.

“Na kraju će pravda pobijediti u Siriji. A, krvnik Bashar al-Assad će ostati upamćen po zločinima koje je počinio. Blizu 50 hiljada državljana Sirije je ubijeno od njegovih bombi”, kazao je Erdogan.

Na kraju je izjavio da Turska slijedi politiku otvorenih vrata i solidarnosti prema najugroženijim narodima.

“Do sada smo samo za sirijske izbjeglice izdvojili više od 500 miliona lira (oko 500 miliona KM), dok im je ostatak svijeta donirao samo oko 30 miliona dolara. Samo u Turskoj živi blizu 150 hiljada Sirijaca u kampovima, značajan broj živi u privatnom smještaju, tako da je taj broj sada oko 230 hiljada”, istakao je Erdogan.

(Anadolija)