Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Erdogan ponovo izabran za predsjednika AK Partije

386views

Predsjednik vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i premijer Turske Recep Tayyip Erdogan, izabran je na današnjem 4. Redovnom kongresu stranke za prvog čovjeka partije.

Erdogan je nakon prebrojavanja glasova delegata, osvojio 1421 od isto toliko važećih glasova delegata AK partije.

Premijeru Erdoganu čestitali su predsjednik Republike Turske Abdullah Gul, predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Cemil Cicek i ostali drugi zvaničnici.

U okviru održavanja 4. Redovnog kongresa turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Sportskoj dvorani u glavnom gradu Turske Ankari, predsjednik te stranke i premijer Turske Recep Tayyip Erdogan obratio se prisutnima.

Prilikom svoga obraćanja turski premijer je kritikovao zemlje koje podržavaju sirijski režim, na čelu sa diktatorom Basharom al-Assadom.

“Obraćam se zvaničnicima Rusije, Kine i Irana u vezi sa pitanjem Sirije. Razmotrite vaš stav koji ste slijedili do sada u vezi sa ovim kritičnim pitanjem. Historija neće oprostiti onima koji podrže ovaj okrutni i nehumani režim”, kazao je Erdogan.

Erdogan je istakao da je u Siriji na sceni jedan okrutni režim koji bezosjećajno ubija i teroriše vlastiti narod.

“Do sada je ovaj sirijski režim usmrtio oko 30 hiljada svojih građana, blizu 250 hiljada je moralo napusitit vlastite domove, dok je njih 90 hiljada pronašlo spas i utočište u kampovima u Turskoj. Turska će i dalje nastaviti da pomaže sirijskim izbeglicama koje se nalaze u našoj zemlji”, poručio je Erdogan.

Erdogan je napomenuo da je Turska kao država spremna i odlučna da pomaže i podrži svaku pravednu i mirotvornu incijativu u svakom dijelu svijeta.

“Tako je danas turska vlada na čelu sa AK Partijom odlučna da pomogne svim napaćenim narodima i zemljama gdje se čine velike nepravde i zla. Uz pomoć turske organizacije Crvenog polumjeseca šaljemo pomoć u svijet gdje god je ona prijeko potrebna. Isto tako, uz pomoć TIKA-e pomažemo obnovu i restauraciju kulturnog i hisotrijskog blaga širom svijeta”, istakao je Erdogan.

Erdogan je napomenuo da čitav svijet nijemo posmatra i ne čini ništa konkretno kako bi se riješilo palestinsko pitanje.

“Zajedno sa predsjednikom Egipta Muhammedom Mursijem učinit ćemo sve potrebne napore kako bi napaćeni narod i naša braća u Palesitini, a posebno u Gazi, mogli da žive život dostojan čovjeka. Nikada nećemo odustati od naše prinicipijelne i odlučne politike protiv državnog terora koji vrši Izrael. Nećemo nastaviti saradnju sa Izraelom, koji je na svirep i okrutan način ubio devet turskih državljana u međunarodnim vodama i nikada nije uputio zvanično izvinjenje, i koji još uvijek drži Palestince pod opsadom”, pojasnio je Erdogan.

Erdogan je dodao da će Turska nastaviti slijediti principijelnu politiku i u vezi sa pitanjem ujedinjenja Kipra i ostalih značajnih pitanja u svijetu.

“Nastavit ćemo sa inicijativama koje smo pokrenuli pri UN-u, kao i onima u Somaliji, Pakistanu, Afganistanu, Bosni i Hercegovini i Srbiji gdje želimo izgraditi snažnu regionalnu saradnju”, kazao je Erdogan.

Erdogan je u toku svoga obraćanja spomenuo i posljednja dešavanja u vezi sa kontroverznim filmom kojim se vrijeđa poslanik Muhammed.

“Vrijeđanje jedne vjere, njenih predstavnika i njenih svetih vrijednosti i ideala nikad se ne smije prihvatiti kao sloboda izražavanja. Islamofobija je zločin protiv čovječnosti. Islamofobija je najveći izljev mržnje i antagonizma. A posebno kada se vrijeđa poslanik Muhammed, onda je takva sloboda najveći dokaz i očit primjer nepoštivanja drugog i drugačijeg. Zato oštro osuđujemo napade na musliamane i na uzvišene muslimanske vrijednosti”, rekao je Erdogan.

Erdogan je naglasio da se ne može prihvatiti činjenica da zapadni svijet smatra da je antisemitizam krivično djelo dok se Islamofobija još uvijek ne smatra krivičnim djelom.

Erdogan je  istakao da se snažno i odlučno protivi ubijanju nedužnih civila i diplomata kao što je smrt američkog ambasadora u Libiji.

“Protiv smo svakog nasilja zato što je naša vjera Islam, vjera mira i pomirenja u kojoj nema mjesta prisili, teroru i nasilju”, kazao je Erdogan.

Erdogan je istakao da se ne mogu prihvatiti ni stavovi u Njemačkoj u vezi sa nošenjem marame gdje se fotografije djevojaka koje nose maramu postavljaju na reklamne plakate kako bi se privukla pažnja na zapostavljenost i izoliranost ove kategorije društva.

“Zato pozivam Merkel da učini napore da pomogne pokrivenim djevojkama da se dostojanstveno i lakše integrišu u zapadna društva”, poručio je Erdogan.

Posljednji put kandidat za predsjednika stranke

Recep Tayyip Erdogan je kazao da se prema statutu stranke posljednji put kandidira na funkciju predsjednika i dodao da to „neće biti kraj puta kojim stranka ide“.

„Sve što radimo uključuje i naš narod i mi ćemo i dalje služiti svom narodu. Ja koristim pravo tri mandata predsjedavanja strankom, a poslije toga ko god od naših prijatelja bude na toj funkciji bit će praćen u nastavku puta. Ovo nije oproštaj. Ovo je predah, stanica. Nije predah za odmor. Ovo je ispunjavanje obećanog. I dalje smo u službi naroda. Svi u stranci ćemo obnašati funkcije koje nam budu povjerene“, poručio je Erdogan nakon što je objavio svoju kandidaturu za predsjednika Stranke pravde i razvoja.

Nakon što je pozdravio prisutne, ali i sve prijatelje u svijetu, Erdogan je istakao da cijeli svijet danas prati Tursku kroz njene uspjehe i dostignuća na globalnom planu.

“U ovoj dvorani svjedočimo velikom bratstvu, prijateljstvu i solidarnosti. Danas, srce Turske i srce čitavog čovječanstva kuca u ovoj dvorani. Radost koju osjećate i napori koje činite imaju odjeka u čitavom svijetu”, kazao je Erdogan.

Stihovima poeme popularnog turskog autora Sezaija Karakoca, Erdogan je izazvao gromoglasne ovacije prisutnih simpatizera, koji su uzvikivali „Turska se ponosi tobom“.
Premijer Erdogan se prisjetio i svih šehida Turske koji su živote dali za odbranu svoje zemlje i svog naroda i dao obečanje da ih ova zemlja nikada neće zaboraviti.

„Mi ćemo nastaviti borbu za dobrobit našeg naroda i naše zemlje. AK partija vodi dugoročnu borbu. Naša borba je civilizacijska borba, borba za razvoj“, rekao je Erdogan.

Obraćajući se turskoj omladini, Erdogan je kazao da je cilj AK partije „Velika nacija, velika sila“ ali i dodao da je cilj ove partije mnogo dalekosežniji. On je rakao da je cilj i „Omladina Turske 2071.godine“, kada će se obilježiti i milenij od prvog ulaska Turaka u Anadoliju.

Erdogan se osvrnuo i na desetogodišnju vlast Stranke pravde i razvoja i istakao da je ta vlast poštivala sva univerzalna prava pojedinaca i da će tako i nastaviti u budućnosti.

Naglašavajući da je Stranka pravde i Razvoja okončala autoritativnu i militarističku vlast režima i da je u zemlji zavela demokratske principe vladavine i tako oživjela duh prvog Parlamenta Turske iz 1920. godine i vremena osnivanja Republike Turske iz 1923. godine.

Erdogan je kazao da njegova partija u svom radu nikada nije zagovarala trend „mi i ostali“ i da je uvijek bila partija nacije i svakog građanina i obećao da će i u budućem radu biti poštovan princip komunikacije i saglasnosti vlasti i naroda.

Erdogan pozvao Kurde da se usprotive terorizmu

Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, u svom govoru na 4. Redovnom kongresu vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) na čijem se čelu nalazi, pozvao je Kurde u njegovoj zemlji da se usprotive terorizmu i podignu svoj glas protiv protiv ovog problema, javio je novinar agencije Anadolija iz Ankare.

“Pozivam našu braću Kurde da hrabro podignu svoj glas protiv terorizma”, rekao je turski premijer Erdogan.

On je izrazio želju za otvaranjem nove historijske stranice, koja će biti stranica mira.

“Od naše kurdske braće očekujemo korak naprijed u narednom periodu. Očekujemo da terorizmu kažu “dosta” i da podignu svoj glas protiv ovog problema. Želimo da mapu našeg puta, konstruišemo zajedno sa našom braćom Kurdima. Dođite da sve probleme zajednički riješimo, ali ne oslanjajući se na nasilje, nego političkim putem. U inat svakom problemu da se posvetimo demokratiji, miru i zajedništvu” poručio je Erdogan.

Kongres AK partije, pod sloganom „Velika nacija, velika sila“, izuzetno je važan, jer se na njemu osnivač i dugogodišnji lider stranke Recep Tayyip Erdogan posljednji put kandidirati za predsjednika partije.

Prema Statutu Stranke pravde i razvoja (AK Parti), ista osoba ne može biti kandidirana za jednu funkciju više od tri puta, a jedna od aktuelnih tema na turskoj političkoj sceni bile su eventualne izmjene Statuta. Međutim, kako su ranije saopštili zvaničnici AK Partije, Statut neće biti promijenjen, a niko, pa ni sami osnivači stranke neće biti tretirani nekim drugim pravilnikom mimo zvaničnog Statuta AK partije.

Stranka pravde i razvoja (AK partija) punih je 11 godina na vlasti u Turskoj, a u tom periodu je zabilježen ekonomski razvoj, koji je ovu zemlju svrstao među najbrže rastuće ekonomije u Evropi i svijetu.

Stranka je osnovana 14. augusta 2001. godine kao 39. politička partija u zemlji, a u dva navrata je samostalno formirala vladu nakon izbora 2002. i 2007. godine.

(Anadolija)


Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835