Vijesti

Erdogan oštro kritikovao američko korištenje sankcija protiv njegove države

733views

Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da njegova zemlja ne može ostati nijema prema korištenju sankcija kao oružja u ogorčenom sporenju sa Sjedinjenim Državama oko sudbine američkog evangelističkog pastora kojeg su uhapsile turske vlasti.
Ankara tvrdi da Sjedinjene Države trebaju poštovati zakonski proces protiv pastora Andrewa Brunsona, čije je suđenje u Turskoj pod optužbama za terorizam razbijesnilo američkog predsjednika Donalda Trumpa. U augustu je Trump odobrio udvostručenje carina na aluminij i čelk uvezen iz Turske.

Turska je također udvostručila carine na američke automobile, alkohol i uvozni duhan.

“Niko od nas ne može ostati nijem prema selektivnom otkazivanju trgovinskih sporazuma i korištenju ekononomskih sankcija kao oružja”, izjavio je Erdogan u govoru u Generalnoj skupštini UN-a.

Osim odluke da povisi carine na uvozni turski čelik i aluminij, Trumpova administracija uvela je sankcije dvojici vodećih zvaničnika u Erdoganovoj vladi, u okviru napora da izvrši pritisak na Tursku da oslobodi Brunsona.

“Mi se zalažemo za rješavanje problema kroz provođenje konstruktivnog dijaloga na ravnopravnoj osnovi – izjavio je Erdogan.

Ankara i Washington također su u sporu oko suprotstavljenih interesa u Siriji. Washington je izrazio zabrinutost činjenicom što članica NATO-a Turska planira nabavku ruskih sistema S-400, što bi moglo ugroziti sigurnost nekog naoružanja američke proizvodnje i ostale tehnologije koju koristi Turska, među kojima i borbenih aviona F-35, prenosi Reuters.

(Fena)