Vijesti

Erdogan odbacio evropske pozive za prekidom ofanzive u Afrinu

FILE PHOTO: Turkish President Tayyip Erdogan attends a ceremony in Istanbul, Turkey, August 25, 2017. REUTERS/Murad Sezer
785views

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u četvrtak je odbacio pozive Evrope da zaustavi vojnu ofanzivu u sirijskoj enklavi pod kurdskom vlašću.
Erdogan je govorio dok se Evropski parlament priprema da raspravlja o prijedlogu rezolucije o Siriji. Turski mediji su javili da rezolucija poziva na prekid turske ofanzive u enklavi Afrin i povlačenje turskih vojnika.

Obraćajući se Evropskom parlamentu, Erdogan je izjavio: “Nemojte se uzbuđivati. Mi nećemo napustiti (Siriju), dok ne obavimo svoj zadatak. Trebali biste znati to, da, trebali biste znati to”.

– Štagod (Evropski parlament) kaže, na jedno uho uđe, a na drugo izađe – dodao je.

Turska je pokrenula vojnu ofanzivu na pograničnu enklavu 20. januara kako bi protjerala iz nje snage sirijskih Kurda koje smatra teroristima i produženom rukom kurdskih pobunjenika koji se bore unutar Turske. Najveći grad enklave, također nazvan Afrin, okružen je turskim snagama i njihovim saveznicima, prenosi Associated Press.

(FENA)