Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Erdogan: Nećemo dozvoliti Kurdima osvajanje sjevera Sirije

387views

Turski predsjednik Tajip Redžep Erdoan optužio je u kurdske snage da pokušavaju zauzeti sjever Sirije i istakao da Ankara to neće dopustiti.

U govoru na jugoistoku Turske, Erdoan je osudio prošlosedmično priključenje sirijskog grada Tel Abyada autonomnoj političkoj strukturi koju su osnovali Kurdi.

“Sve što žele je da zavladaju sjeverom Sirije”, rekao je Erdoan.

“Ni pod kojim okolnostima nećemo dopustiti da sjever Sirije postane žrtva njihovih kombinacija. To je prijetnja Turskoj i nemoguće je da kažemo ‘da’ toj prijetnji”, dodao je.

Tursku brinu teritorijalna osvajanja Kurda u građanskom ratu u Siriji jer bi mogli podstaći separatizam među turskom kurdskom manjinom.

Tel Abyad, grad na granici s Turskom, kurdska milicija YPG preuzela je od Islamske države u julu uz pomoć američkih vazušnih napada.

Lokalni lideri proglasili su ga prošle sedmice dijelom autonomne vlade koju su proglasili Kurdi.

Sirijski Kurdi osnovali su tri autonomne zone ili kantona na sjeveru Sirije od izbijanja rata 2011. Ali, odbacuju tvrdnje da im je cilj uspostava vlastite države.

(Agencije)