Vijesti

Erdogan: Izrael je najrasističkija zemlja u svijetu, Hitlerov duh je uskrsnuo

811views

Turski predsjednik Recep Tayyip osudio je Izrael kao najrasističkiju zemlju u svijetu, rekavši da je duh Adolfa Hitlera uskrsnuo, nakon što je usvojen zakon koji je proglasio Izrael ekskluzivnom domovinom jevrejskog naroda.
“Nema nikakve razlike između opsesije (Adolfa) Hitlera arijevskom rasom i stava izraelskog rukovodstva da drevna zemlja pripada isključivo Jevrejima”, izjavio je Erdogan.

“Duh Hitlera, koji je vodio svijet u katastrofu, uskrsnuo je kod nekih u izraelskim vlastima”, dodao je.

Novi zakon “ortkrio je prave namjere te zemlje”, poručio je Erdogan poslanicima njegove Stranke pravde i razvoja (AKP) u parlamentu.

Erdoganove izjave, prve otkako je izraelski zakon usvojen u četvrtak, žestoko je kritikovao izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

“Činjenica da “veliki demokrata” Erdogan napada Zakon o naciji i državi veliki je kompliment za taj zakon”, navodi Netanyahu u izjavi za javnost.

“Turska je, pod Erdoganovom vladavinom, postala mračna diktatura, dok Izrael skrupulozno održava ista prava za sve svoje građane, kako prije tako i nakon usvajanja zakona”, kazao je on, dodajući da je turski predsjednik “masakrirao” Sirijce i Kurde.

Novi zakon priznaje Izrael kao jevrejsku državu i navodi da je “pravo na iskazivanje nacionalnog samoodređenja u državi Izrael unikatno za jevrejski narod”.

Arapski je degradiran sa zvaničnog jezika na “posebni status” u Izraelu, ali se u zakonu navodi da on “neće naškoditi statusu koji je pružen arapskom jeziku prije nego što je zakon stupio na snagu”.

Dok je Erdogan nazivao Izrael “najviše cionističkom, fašističkom i rasističkom državom u svijetu”, poslanici AKP pozdravili su to burnim ovacijama. Neki su uzvikivali “Dole Izrael”.

“Sve nepravedne prakse, represija i izolacija palestinskog naroda, muslimana koji posjećuju Jerusalem i hrišćana legitimizirani su ovim zakonom”, izjavio je Erdogan, prenosi dpa.

(Fena)