Vijesti

Erdogan izbacio iz stranke regionalnog lidera AKP-a zbog alkohola

289views

Turska Stranka pravde i razvoja (AKP) islamsko-konzervativnog premijera Redžepa Tajipa Erdoana zatražila je od jednog regionalnog zvaničnika stranke da podnese ostavku nakon što su na društvenim mrežama objavljene slike koje ga prikazuju u trenutku kada pije alkohol, objavio je u petak dnevni list Hurriyet.

Musfata Čelebi, lider AKP-a u jednoj regiji pokrajine Mugla, pojavljuje se na tim slikama u trenutku kada pije alkohol s dvojicom kolega, objavio je dnevni list na svojoj internetskoj stranici.

Konzumiranje alkohola je dozvoljeno u Turskoj pa se pivo i vino mogu lako kupiti u Istanbulu, Ankari i ljetovalištima duž obale.

Konzumiranje alkohola nije rado viđeno u redovima AKP-a.

Erdogan, koji je 1. jula najavio kandidaturu za predsjedničke izbore od 10. do 24. augusta, ne pije alkohol i ne puši. Od zvaničnika AKP-a se očekuje da imaju isto ponašanje kao muslimani koji prakticiraju vjeru.

Većina Turaka ne pije alkohol, ali manjina ga konzumira i žestoko brani ovo pravo. Mjere koje je nedavno uveo AKP, kao što je povećanje poreza na alkohol i zabrana reklamiranja alkoholnih pića, izazvale su pobunu kod pristalica laiciteta.

(Fena)