Vijesti

Emirati ukinuli zakon o bojkotu Izraela i proizvoda iz ove zemlje

279views

Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Kalifa bin Zajed al Nahjan objavio je danas dekret kojim se ukida zakon o bojkotu Izraela i dozvoljavaju trgovinski i finansijski sporazumi između dvije zemlje, javili su lokalni mediji.
Novinska agencija VAM javila je da je cilj dekreta predsjednika podrška “bilateralnoj saradnji kako bi to dovelo do ustanovljavanja bilateralnih odnosa”.

Dekret je objavljen u vrijeme kada se avioni izraelske kompanije “El Al” pripremaju da obave prvi direktni let između Tel Aviva i prijestonice Emirata Abu Dabija.

U avionu će biti izraelska delegacija i saradnici američkog predsjednika Donalda Trampa, koji je posredovao sporazumu postignutom 13. avgusta o normalizaciji odnosa između Izraela i Emirata.

Među američkim zvaničnicima biće i jedan od Trampovih saradnika Jared Kushner.

Agencija AP navodi da su prije zvaničnog potpisivanja dogovora, pred Izraelom i Emiratima pregovori o detaljima poput otvaranja Ambasada, trgovinskim i putnim vezama.

Nema zvanične vazdušne linije između Izraela i Emirata i nije poznato da li će putnički avion “El Ala” moći da preleti preko Saudijske Arabije koja nema zvanične veze sa Izraelom.

(Srna)