Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Egipatski predsjednik Sisi podržava Assada

523views

Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi izrazio je podršku vojsci sirijskog predsjednika Basara al-Assada, što će vjerovatno naljutiti Saudijsku Arabiju i zalivske zemlje, koje podržavaju sirijske pobunjenike u građanskom ratu u toj zemlji, javio je danas AP.

Sisi je u intervjuu za portugalsku televiziju RTP rekao da su snage sirijske vlade najbolje pozicionirane za borbu protiv terorizma i obnavljanje stabilnosti u Siriji.

Na pitanje da li bi poslao egipatske mirovne snage u Siriju prema eventualnom mirovnom sporazumu, on je rekao da je “bolje da nacionalna vojska preuzme odgovornost” a da je njegov prioritet da “podrži nacionalnu armiju” Sirije.

Političko rješenje krize

„Sirija već pet godina prolazi kroz duboku krizu. Naš stav je da moramo poštovati volju sirijskog naroda“, rekao je egipatski predsjednik naglašavajući da bi najbolje bilo kada bi se sprovelo političko rješenje sirijske krize.

U tom kontekstu Sisi je apelirao da se ozbiljno pozabavi pitanjem različitih vojnih grupa u Siriji i da ih se razoruža, a sve sa ciljem da se održi cjelovitost zemlje i da se obnovi ratom razorena država.

Pored sirijske, Sisi je podržao i iračku i libijsku armiju, u njihovim naporima da se suprotstave naoružanim borbenim grupama.

(Agencije)