Vijestiiiiii

Egipatski ministar pozvao SAD da podupru proglašenje Palestinske države

360views

Egipatski ministar vanjskih poslova Nabil al-Arabi pozvao je SAD da podupru proglašenje nezavisne Palestinske države, izvještava BBC.

Egipat je nakon svrgavanja Hosnija Mubaraka promjenio svoju politiku prema Palestinskoj državi i više ne zastupa mišljenje zajedničko Izraelu i SAD-u. Te dvije države smatraju palestinski pokret Hamas terorističkom organizacijom i dosad su se protivile proglašenju Palestinske države. Jedan od vođa pokreta Hamas, Khaled Mašal, stigao je u Kairo kako bi potpisao sporazum o uniji s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. Sporazum bi trebao biti potpisan u srijedu i trebao bi okončati unutarnje podijeljenosti i stvoriti zajedničku vladu. Egipat je posredovao u pomirenju između pokreta Hamasa i Fataha prošle sedmice.

Jučer su se u egipatskom gradu Kairu sastali i britanski ministar vanjskih poslova William Hague i glavni tajni Arapske lige Amr Moussa, koji pokušavaju arbitrirati u sporazumu. Izrael je u međuvremenu, nakon intervencije dužnosnika iz SAD-a, odlučio isplatiti 89 miliona dolara poreznih prihoda Palestinskoj samoupravi.

(Nacional.hr)