Vijestiiiiii

Egipatski milijarder slikama Miki Mausa uvrijedio muslimane

374views

Egipatski milijarder Nagib Saviris izložen je optužbama da je uvrijedio islam time što je na svom nalogu na Tviteru postavio slike Mikija i Mini Maus u tradicionalnoj islamskoj odjeći.

Saviris, koji pripada koptskoj hrišćanskoj zajednici, u međuvremenu se izvinio zbog ovog poteza i napomenuo da je želio da se našali, a ne da uvrijedi bilo koga, prenosi BBC.

Miki Maus na slikama nosi tradicionalnu islamsku odjeću, sa dugom bradom, dok njegova partnerka Mini nosi nikab, koji joj pokriva čitavo tijelo i ostavlja otkrivenim samo oči. Mini je prepoznatljiva po svojim velikim ušima i ružičastoj mašni u kosi.

Nekoliko islamskih advokata podnijeli su formalne tužbe i zatražili da građani i firme bojkotuju Savirisovo preduzeće koje se bavi telekomunikacijama.

Ovaj incident dogodio se u vrijeme sve većih tenzija između egipatskih hrišćana i muslimana.

Desetine hiljada ljudi učlanilo se u grupe na Fejsbuku i ostalim društvenim mrežama kako bi kritikovali potez egipatskog biznismena.

“Postoji granica između izražavanja svog mišljenja i slobode govora, te izražavanja nepoštovanja”, napisala je jedna žena.

(Srna)