Vijestiiiiii

Egipatske pro-islamske stranke pozvale na “milionske proteste”

208views

Islamski orijentisane stranke u Egitpu saopštile su da će sutra u Aleksandriji biti održani “milionski protesti” za, kako su naveli, “zaštitu džamija i naučnika”.

Partije su istakle da su ih na to potaknule prošlosedmične demonstracije opozicije protiv referenduma o novom egipatskom Ustavu, kada su u gradu Sahiliye održani protesti ispred džamije komandanta Ibrahima, a šejh Ahmed Al-Mahlevi je 14 sati bio zatvoren u džamiji.
Muslimanska braća, Stranka za slobodu i pravdu, grupa Selefije, stranka Nur, Glavna stranka i Stranka izgradnje i razvoja potvrdili su da će prisustvovati protestima.

“Milionski protesti održavaju se zbog upada opozicije, prvo u urede i kuće Muslimanskog bratstva, a potom i džamije, te zbog nedopuštanja šejhu Ahmedu Al-Mahleviju da napusti džamiju”, rekao je glasnogovornik Muslimanske braće Enes Al-Kadi.

On je podsjetio da su snage opozicije na protestima prošlog petka u Aleksandriji zatvorile šejha Ahmeda Al-Mahleviju u Ibrahim džamiji, jer je pozivao narod da glasa za referendum o Ustavu. Šejh Mahlevi izašao je iz džamije u pratnji sigurnosnih snaga. Nakon protesta, Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta uhapsilo je šest osoba.

(Anadolija)