Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Egipat: Vojska predala zakonodavnu vlast parlametnu

896views

Donji dom egipatskog parlamenta održao je konstitutivnu sjednicu, prvu od skupštinskih izbora i svrgavanja bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka u februaru prošle godine, i za predsjednika izabrao Saada al-Katatnija.

Katatni je generalni sekretar partije Muslimanske braće – Sloboda i Partija pravde, koja je osvojila najveći broj poslaničkih mjesta na parlamentarnim izborima.

“Želimo izgraditi novi Egipat, ustavan, demokratski i moderan Egipat”, rekao je Katatni, koji je dobio 399 od 496 glasova.

“Demokratija će biti izvor moći našeg parlamenta “, dodao je u izjavi propraćenoj pljeskom.

Do sada je zemlju vodilo Vrhovno vijeće Oružanih snaga, koje je u ponedjeljak saopćilo da je zakonodavnu vlast predao parlamentu, javio je AFP.

U Egiptu su okončani maratonski parlamentarni izbori za donji dom parlamenta.

Parlament je u ponedjeljak održao konstitutivnu sjednicu, dva dana prije nego što će zemlja obilježiti prvu godišnjicu od svrgavanja Mubaraka.

Izbori za donji dom parlamenta počeli su 28. novembra prošle godine i, u tri kruga, biralo se 498 poslanika, a još 10 je imenovao prelazni egipatski vojni režim.

Izbori za poslanike Gornjeg doma egipatskog parlamenta počinju 29. januara i trebaju biti završeni do 22. februara, a krajem februara očekuje se prvo zasjedanje egipatskog parlamenta u novom sazivu.

(AJB)