Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Egipat: U sukobima na trgu Tahrir poginulo najmanje 13 osoba

309views
Nekoliko hiljada Egipćana i dalje se nalazi na trgu Tahrir u centralnom dijelu Kaira nakon dvodnevnih sukoba sa snagama sigurnosti u kojima je poginulo najmanje 13 a povrijeđeno više stotina ljudi.

Egipatska policija i vojska juče su nasilno pokušali da sa trga otjeraju demonstrante, ispaljujući suzavac i napadajući palicama.

Međutim, demonstranti su se na trg vratili nakon manje od jednog sata, uzvikujući parole protiv egipatskog vojnog režima.

EU je “najsnažnije” osudila nasilje. Šef evropske diplomatije Catherine Ashton pozvala je egipatske vlasti da prekinu sa nasiljem protiv demonstranata.

“Pozivam na mir i uzdržanost i osuđujem na najsnažniji način osuđujem upotrebu nasilja. Nema sumnje da je tranzicioni proces težak i prepun izazova. Ponavljam da prelazna vlada i i sve strane imaju ključan zadatak da slušaju narod i štite njihove demokratske težnje”, naglasila je Ashtonova.

Postoje izvještaji i o sukobima u drugim gradovima poput Aleksandrije, Suec i Asvan.

Prema medicinskim izvorima, juče je poginulo 11, a dan ranije dvije osobe. Medicinski zvaničnici navode da je do 900 ljudi povrijeđenom uključujući i najmanje 40 pripadnika bezbjednosnih snaga.

Demonstranti su nezadovoljni zbog nacrta ustava za koji mnogi vjeruju da će armiji omogućiti da zadrži previše vlasti nakon izbora civilne vlade.

Izbori u Egiptu zakazani su za 28. novembar.

(SRNA)