Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Egipat: Sastanak novog državnog vrha

707views

Privremeni predsjednik Egipta Adly Mansour razgovarao je sa šefovima armije i ministrom unutrašnjih poslova, poslije sukoba tokom kojih je preko noći u zemlji poginulo najmanje 30 ljudi.

Mansour je razgovarao sa šefom armije, generalom Abdel Fattahom el-Sissijem, koji je istovremeno i ministar odbrane, kao i sa ministrom unutrašnjih poslova Mohamedom Ibrahimom zaduženim za policiju, rekli su lokalni zvaničnici, a prenio AP.

Sastanak je održan u predsjedničkoj palati, navodi Tanjug.

Ovo je prvi put da je Mansour održao sastanak u svojoj kancelariji otkako je u četvrtak položio zakletvu kao privremeni predsjednik.

On je preuzeo dužnost pošto je dan ranije u svrgnut s vlasti Muhamed Morsi, prvi demokratski izabrani predsjednik u Egiptu.

Odgođeno suđenje Mubaraku

U međuvremenu, agencija AP je javila da je sud u Kairu odložio za 17. august početak ponovnog suđenja bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku, optuženom za korupciju i za njegovu ulogu u ubistvima demonstranata tokom ustanka 2011. godine u kojem je smijenjen s vlasti.

Mubarak i njegova dva sina, Ala i Gamal, kojima se sudi za umiješanost u korupciju, pojavili su se danas na sudskom ročištu.

Mubarak je optužen za korupciju i ubistvo oko 850 demonstranata tokom prvih dana revolta 2011. godine.

Bivši predsjednik je 2012. godine osuđen na doživotni zatvor, ali je žalbeni sud naredio ponovno suđenje.

(AJ Balkans)