Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Egipat: Prvo predsjednički, pa parlamentarni izbori

669views

Egipatska vlada će vjerovatno prvo pozvati na održavanje predsjedničkih prije palramentarnih izbora, saopćila su u ponedjeljak dva zvaničnika, preuređujući politički vremenski okvir kako bi čelnik vojske Abdel Fatah el-Sisi bio izabran za predsjednika do aprila.

Prema ranije određenom vremenskom okviru, prvo su trebali biti održani parlamentarni izbori, podsjeća Reuters.
 
Međutim, neke sekularne ličnosti i drugi kritičari tražili su promjenu, kazavši da je zemlji potreban lider koji će upravljati vladom u vrijeme političke i ekonomske krize i za sklapanje političkih savezništava prije parlamentarnih izbora.
 
Političke ličnosti podržavaju promjenu i lobirale su privremenog predsjednika Adlija Mensura tokom protekla četiri sastanka, kazali su zvaničnici bliski dešavanjima.
 
– Snage koje su prisustvovale na četiri sastanka su se složile, velikom većinom, da se predsjednički izbori prvi održe što znači da je vrlo vjerovatno da će do toga doći – rekao je jedan od zvaničnika.
 
– Predsjednički izbori će se vjerovatno održati prije parlamentarnih, čini se da su to zahtjevi većine uključenih strana – dodao je jedan vojni zvaničnik.
 
Sisi se naširoko smatra vodećim kandidatom za predsjednika iako još uvijek nije najavio svoju kandidaturu.
 
Međutim, čelnika vojske ne podržavaju njegovi protivnici islamisti i smatraju da on stoji iza državnog udara koji je doveo do pada Muhameda Mursija, prvog demokratski izabranog predsjednika.

(fena)