Vijestiiiiii

Egipat: Premijer Ahmed Šafik podnio ostavku

417views

Vrhovni vojni savjet, koji je trenutno na vlasti u Egiptu, prihvatio je ostavku premijera Ahmeda Šafika. U saopštenju Vrhovnog vojnog savjeta da će Šafika zamijeniti jedan od bivših ministara Esam Šaraf. Ahmed Šafik bio je ministar saobraćaja od 2002. do kraja 2005. godine kada je podnio ostavku zbog neslaganja sa bivši premijerom Ahmadom Nazifom.

Imenovan je za premijera nekoliko dana prije nego što je Hosni Mubarak 11. februara otišao s vlasti poslije masovnih antivladinih protesta.

Mohamed El Baradej je nakon vijesti o ostavci Šafika, poslao poruku putem društvene mreže “tviter” u kojoj navodi da je “svrgnuti režim pao s padom Mubaraka i njegove vlade i da se sada Egipat nalazi na dobrom putu”.

“Upućujem čestitke Vrhovnom vojnom savjetu koji je prihvatio zahtjev naroda”, dodao je bivši direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Vojska u Egiptu je nakon ostavke Mubaraka ukinula Ustav i raspustila parlament. Obećala je demokratske reforme, reviziju Ustava i organizovanje opštih i predsjedničkih izbora.

(Srna)