Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Egipat ponovo otvorio granicu prema Gazi na tri dana

701views

Egipatske vlasti odlučile su u subotu izvanredno ponovo otvoriti granični prelaz Rafah na tri dana sa pojasom Gaze, koji je pod izraelskom blokadom.
“Terminal je ponovo otvoren i tako će biti tri dana zaredom“, saopštili su granični zvaničnici Gaze.

Prema navodima iz saopštenja studentima, bolesnicima i onima koji imaju strano prebivalište biće dozvoljeno da pređu granicu u periodu od tri dana. Kako s lica mjesta javlja reporter Anadolu Agency (AA) na graničnom prelazu s palestinske strane u ranim jutarnjim satima u subotu okupio se veliki broj ljudi koji žele preći granicu.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova, kojim upravlja Hamas, kažu da oko 20.000 Palestinaca čeka da pređe granični prelaz Rafah, koji je stanovnicima Gaze jedina veza sa ostatkom svijeta, a da nije pod kontrolom Izraela.

Od svrgavanja predsjednika Mohameda Morsija 2013. godine vojnim pučem Egipat granični prelaz Rafah uglavnom drži zatvorenim.

(AA)