Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Egipat: Mursi pristao da državni tužilac ostane na dužnosti

301views

Mursijev portparol i tužilac Abdel Maguid Mahmud potvrdili su da je dogovor postignut tokom razgovora u Kairu.

Mahmud se ranije tokom dana vratio na posao u pratnji sudija i advokata. On je bio izložen kritikama zbog oslobađajućih presuda bivšim zvaničnicima optuženim da su vršili nasilje nad demonstrantima dok je Mubarak bio na vlasti, prenosi RSE.

Spor između pristalica i protivnika državnog tužioca i predsjednika Mursija kulminirao je okršajima na Trgu Tahrir, u Kairu, u kojima je juče povrijeđeno najmanje 110 ljudi.

To je bio najveći pojedinačni izliv nasilja od kada je Mursi stupio na dužnost krajem juna.

Ovakav ishod je veliki poraz za Mursija, koji je do sada uspješno konsolidovao sve poluge vlasti, prenio je BBC.

U vrijeme starog režima, sudije i tužioci često su bili na meti kritika zbog navodne podložnosti uticaju vlasti, a sada se žestoko bore za nezavisan status od nove uprave.

Mahmudov povratak na posao predstavlja simboličnu demonstraciju nezavisnosti, nakon što je Mursi pokušao da ga ukloni sa položaja imenovanjem za egipatskog ambasadora u Vatikanu. Veliki broj sudija poslije toga je zaprijetio ostavkama.

Tužilac Mahmud rekao je novinarima da će odslužiti čitav mandat i da će braniti nezavisnost pravosuđa. “Neću napustiti ovu kancelariju, osima ko me ne ubiju”, rekao je Mahmud.

(24sata.info)