Vijestiiiiii

Egipat: Islamista izabran na čelo novog parlamenta

294views

Vodeće stranke u novom egipatskom parlamentu dogovorile su se da izaberu islamistu Saada el-Katatnija za predsjednika parlamenta, saopštile su u ponedjeljak vođe tih stranaka. To će biti prvi put u više decenija da je jedan islamista na čelu egipatskog paralmenta.

Muslimansko bratstvo, veliki pobjednik na prvim izborima održanim u Egiptu poslije svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka u februaru, saopštilo je da je postiglo dogovor s još nekoliko partija o izboru Saada el-Katatnija, generalnog sekretara stranke.

Glavni zadatak novog parlamenta biće da izabere komisiju od 100 članova za izradu novog egipatskog ustava, dok se vode pripreme za predsjedničke izbore u junu. 

Vođe Muslimanskog bratstva sastale su se u ponjedeljak s liderima drugih partija da pokušaju da postignu široki dogovor o izboru predsjednika parlamenta.

Vođa Bratstva Mohamed Morsi rekao je da je cilj sastanka bio da se pokaže da u novom parlamentu neće biti “izostavljanja, polarizacije i sukoba”, već da će umjesto toga biti postignut “nacionalni konsenzus”.

Parlament će prvu sjednicu održati 23. januara.

(RSE)