Vijesti

Egipat i S. Arabija grade zajednički megagrad za 10 milijardi dolara

774views

Saudijska Arabija i Egipat osnovale su zajednički fond od 10 milijardi dolara za izgradnju megagrada na hiljadu kvadratnih kilometara u južnom Sinaju, objavljeno je tokom posjete saudijskog prestolonasljednika princa Mohammed bin Salmana Egiptu.
Princ Muhamed se u Kairu susreo s predsjednikom Egipta Abdel Fattah al-Sisijem.

Egipat i Saudijska Arabija jačaju veze od kada je Sisi svrgnuo Muslimansko bratstvo s vlasti. Posljednji dogovor o ulaganju potvrđuje strateške veze najbogatije i najnaseljenije arapske države. Kairo podržava Rijad u borbi protiv pobunjenika u Jemenu koje finansira Iran. Također, Kairo se pridružio Saudijskoj Arabije i u bojkotu Katara.

Dolazak saudijskog princa se tumači i kao znak podrške Sisiju uoči predsjedničkih izbora na kojima traži novi mandat, i kako se očekuje dobit će ga, jer je ozbiljnim opozicionim kandidatima ili zabranjena kandidatura ili su zatvoreni.

Saudijski prestolonasljednik princ Muhammed je u domovini pokrenuo opsežne reforme koje podržava Zapad. Turneju nakon trodnevne posjete Egiptu nastavlja u Londonu, a potom odlazi i u SAD krajem mjeseca.

(FENA)