Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Egipat i Izrael razmijenili zatvorenike

293views

Egipatski državljani prešli su jučer granicu na putu kući poslije razmjene zatvorenika sa Izraelom, koja je obuhvatila i muškarca američko-izraelskog državljanstva optuženog za špijunažu u Egiptu. On je poslije oslobađanja avionom krenuo u Tel Aviv.

Izrael je za Ilana Grapela (27), privedenog u Egiptu u junu pod optužbom da je  regrutovao agente i nadgledao događaje u vrijeme svrgavanja Hosnija Mubaraka,  saveznika Izraela i SAD,  oslobodio 25 Egipćana, od kojih su neki bili osuđeni  zbog krijumčarenja.

Izrael je demantovao optužbe da je Grapel bio njegov špijun. Amerika, koja egipatskoj vojsci svake godine daje  pomoć vrijednu nekoliko milijardi dolara, uputila je poziv da Grapel bude oslobođen.

Analitičari smatraju da je razmjena zatvorenika bila paravan za Egipat, kako bi riješio diplomatski spor sa Izraelom poslije Grapelovog hapšenja.

(RSE)