Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Egipat danima drži Gazu u blokadi

414views

Egipatska vojska već peti dan drži blokiranim granični prijelaz Rafah, jedini izlaz koji Gazu povezuje sa ostatkom svijeta.
 
“Još uvijek traju razgovori između palestinske strane i Egipta da se otvori prijelaz Rafah i dozvoli ljudima koji su ostali bespomoćni na obje strane”, kazao je glasnogovornik Ministartsva unutrašnjih poslova u Gazi Islam Shahwan.
 
Istakao je da egipatski zvaničnici tvrde da je navedeni granični prijelaz blokiran zbog sigurnosnih razloga.
 
“Ne postoje zvanična obećanja da će se otvoriti taj granični prijelaz. Egipatska strana tvrdi da su zatvorili prijelaz Rafah zbog sigurnosnih razloga”, rekao je Shahwan.
 
Inače, egipatska vojska je u petak zatvorila granični prijelaz Rafah, samo dva dana nakon svrgavanja demokratski izabranog predsjednika Egipta Muhammeda Mursija.
 
Prema podacima do kojih su došli reporteri agencije Anadolija, više od 3.000 palestinskih državljana su ostali bespomoćni na egipatskoj strani.
 
Granični prijelaz Rafah je jedini prijelaz koji povezuje pojas Gaze, koja se nalazi pod blokadom Izraela, povezuje sa ostatkom svijeta.

(Agencija Anadolija)