Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Egipat: Bivši premijer osuđen na tri godine zatvora za nezakonito bogaćenje

372views

Krivični sud Kaira osudio je danas za nezakonito bogaćenje bivšeg egipatskog premijera Ahmeda Nazifa na tri godine zatvora i kaznu od devet miliona egipatskih funti (1,5 miliona dolara), javile su agencije.

Nekadašnji predsjednik egipatske vlade ranije je bio kažnjen na godinu dana uslovno, ali je poslije podignuta nova optužnica za korupciju i prekoračenje ovlašćenja.

Zvanična agencija MENA javila je da je Nazif – koji je napustio funkciju krajem januara 2011. na početku ustanka protiv tadašnjeg predsejdnika Hosnija Mubaraka, optužen da je zloupotrijebio položaj kako bi za sebe nezakonito stekao korist, prenosi AFP.

Državni tužilac je naveo, između ostalog, da je na funkciji od 2004. do 2011. Nazif nelegalno prisvojio 64 miliona egipatskih funti ili oko 10,5 miliona dolara.

Bivši premijer je bio blizak poslovnim krugovima i smatra se arhitektom ekonomske liberalizacije u Egiptu, a jula prošle godine bio je optužen za prisvajanje državne imovine i pronjeveru javnih fondova.

Francuska agencija podsjeća da je egipatsko pravosudje pokrenulo nekoliko sudjenja protiv visokopozicioniranih zvaničnika i privrednika bliskih Mubarakovom režimu, nakon što je on zbačen 11. februara prošle godine.

To uključuje i samog nekadašnjeg egipatskog vodju i njegove sinove, navodi AFP.

(Tanjug)