Vijestiiiiii

Šef Mubarakovog kabineta osuđen na zatvor

390views

Krivični sud u Kairu osudio je šefa kabineta bivšeg egipatskog lidera Hosnija Mubaraka na sedam godina zatvora zbog korupcije.

Prema riječima jednog sudskog izvora, nekadašnji bliski Mubarakov pomoćnik Zakaria Azmi pored toga treba da plati kaznu od 6,2 miliona dolara, javila je agencija AFP.

Azmi se u zatvoru nalazi od prošle godine, a suđenje mu je počelo u oktobru po optužnici za nelegalno prisvajanje novčanih sredstava.

Egipatska novinska agencija MENA objavila je da je sud utvrdio da je Azmi zloupotrijebio svoj položaj kako bi nezakonito stekao sedam miliona dolara.

Pomoćnik Mubaraka od 1989. godine, Azmi se smatrao utjecajnom ličnošću u okviru predsjedništva i nekadašnje Nacionalne demokratske partije.

Suđenja zvaničnicima

Do sada je veliki broj bivših ministara i zvaničnika osuđen na zatvorske kazne u okviru istrage u korupciji, nakon što je masovnim protestima okončana vladavina Mubaraka.

Mubaraku se sudi za učešće u ubistvu demonstranata tokom 18-dnevne pobune, a presuda će mu biti izrečena 2. juna.

Kazna za Azmija dolazi u vrijeme prebrojavanja glasova prvih slobodnih predsjedničkih izbora. Očekuje se da će se u drugom krugu takmičiti Mubarakov posljednji premijer Ahmed Shafiq i kandidat Muslimanskog bratstva Mohammed Mursi.

(AJ Balkans)