Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Šef Irske diplomatije osudio blokadu Gaze

327views

Irski ministar vanjskih poslova Eamon Gilmore osudio je u petak za vrijeme posjete pojasu Gaze blokadu koju je Izrael nametnuo palestinskom teritoriju.

Ovo je prva Gilmorova posjeta pojasu Gaze, regiji koju kontroliše Hamas i koja je više od pet godina pod izraelskom blokadom.

“Irska je protiv blokade. Ona ima ogromne posljedice za stanovništvo Gaze i razorne posljedice za lokalnu ekonomiju”, izjavio je Gilmor za agenciju AFP.

“Trebalo bi da blokada bude što prije ukinuta kako bi se lokalnoj ekonomiji omogućilo da raste, a stanovništvu koje živi u Gazi da koristi svoje pravo na slobodu kretanja i putovanja”, kazao je šef irske diplomatije.

Gilmore se susreo s članovima palestinskog civilnog društva. Razgovarao je sa zvaničnicima Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice, ali je odbio da se susretne s predstavnicima Hamasa.

U Jerusalemu bi trebalo da se susretne sa zvaničnicima UN-ove agencije za humanitarne poslove (Ocha), posjeti stari grad i palestinsku četvrt Silwan u istočnom Jerusalemu.

(RSE)