Vijesti

Duraković: Uhapsili su nas kao najveće kriminalce

443views

U automobilu koji je danas oko podne zaustavljen na granici Francuske i Švicarske pored Nasera Orića bili su i Hamdija Fejzić i Ćamil Duraković.

-Sve granice smo normalno prošli, a putovali smo u Ženevu na poziv bošnjačkih udruženja koja ovih dana organiziraju manifestacije povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Na granici nas je uhapsila policija. Uveli su nas, sve trojicu u svoje prostorije i tretirali doslovno kao najveće kriminalce na svijetu. Mene su skinuli do gola. Uporno sam im pokazivao dopis gradonačelnice Ženeve sa kojom trebam imati sastanak i govorio da sam ja načelnik Srebrenice.

Nakon izvjesnog vremena shvatili su te mene i Hamdiju pustili, a Orića zadržali uz pojašnjenje da će mu postaviti još neka pitanja.

Međutim, kada smo se vratili nisu nam dali da ga vidimo. Onda smo ugledali kako Nasera vode i on diže ruke i pokazuje da su mu stavili lisice.

Rečeno nam je da ga vode u ekstradicioni pritvor te da za njim ima raspisana crvena potjernica. Već sam o svemu obavijestio i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, kazao je za Patriju u telefonskom razgovoru Ćamil Duraković.

(NAP)