Islam i žena

Dužnosti muslimanke prema Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem

447pregledi
Pripremio: Muhamed Ikanović

Nakon dužnosti prema Uzvišenom Allahu dolaze dužnosti prema Njegovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Sâm Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jasno nam je naznačio obaveznost ljubavi prema njemu riječima: ”Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, niko od vas neće biti potpunog imana sve dok mu ne budem draži od njegovog oca, djeteta i svih ljudi.” (Buharija)
Iz naznačenog razumijemo da je obaveza muslimanke da se ugleda na posljednjeg Poslanika, alejhis-selam, na prvom mjestu. Naravno, u odgoju muslimanke veliku ulogu imaju i majke pravovjernih, žene koje je Božiji Poslanik, alejhis-selam, odgajao pod svojim krovom, žene na koje se muslimanke trebaju ugledati i od njih učiti kako se praktično živi i shvata islam.

Kako se voli Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uči nas Kur’an časni riječima: ”Reci: ‘Ako Allaha volite, mene slijedite”’ (Ali Imran 31.). Samo slijeðenje Poslanika znači pokornost i istinsku ljubav prema Uzvišenom Allahu.
Jednostavno rečeno, život jedne muslimanke treba da bude onakav kakav je bio život posljednjeg Poslanika, alejhi-selam.
A da li je to tako, odgovor je kod tebe sestro?!
Nevolja našeg vremena jeste što se današnja muslimanka sve više i više ugleda na onoga na koga ni u kom pogledu ne bi trebala da liči. Iako je već davno nama muslimanima propisan trend i moda koju treba da praktikujemo u svome životu, nije rijetkost da je muslimani mijenjaju sa nečim što je suprotno tome i nečim što odudara od islamskih principa. Taj problem posebno je izražen kada je u pitanju žena muslimanka.
Zar je muslimanka dozvolila sebi da joj uzor budu oni koji se diče svojim grijesima?! Zar je muslimanka dozvolila sebi da se ugleda na one koji se natječu u vrijeðanju i omalovažavanju ličnosti Božijeg Poslanika, alejhis-salatu ves-selam?!
Ma šta drugi mislili, tvrdili i govorili, mi imamo našeg Poslanika i njegov sunnet kao vodilju u svome životu. A koliko tvoj život, sestro, liči na život najodabranijeg Poslanika, alejhis-salatu ves-selam, upitaj samu sebe. Al’ ruku na srce pa iskreno odgovori!
Kada se govori o dužnostima prema našem Poslaniku, alejhis-selam, pod tim se smatra:
– iskreno vjerovanje u ono s čime je došao, uz ubjeðenje da je ono s čime je on došao samo dobro i korist za ljude,
– praktikovanje onoga što je naredio shodno mogućnostima,
– klonjenje onoga što je zabranio.
Mnogi sebi daju za pravo da komentarišu Poslanikove zapovijedi i naredbe bez znanja, po svome nahoðenju. A kada neko na te komentare doda neki hadis, onda se to često završi riječima što se razbacuje hadisima. Neke muslimanke, neuzubillahi, i kažu: Ne bih se ja složila s tim hadisom!!!!
O tome gdje leži uspjeh žene muslimanke i muslimanskog ummeta ne treba mnogo mudrovati, odgovor je jedan – u pokornosti Allahu i slijeðenju Njegovog Poslanika. Ako je neko nekome dao istinsko pravo, to je islam dao ženi. Ono što se danas pokušava proturiti pod ”jednakostima” polova nikako nije u korist žene uopćeno, a naročito muslimanke.
Neka tvoj ponos bude u praktikovanju islama! Neka se na tvome izgledu i ponašanju jasno vidi da je tvoj jedini uzor u životu posljednji Poslanik, alejhis-salatu ves-selam!
Poslanik je ostavio mnogo vasijjeta muškoj strani ummeta o poštivanju i brizi o ženama, i to je oporučio i pred svoju smrt. A koji je to od svjetskih velikana oporučivao na svojoj samrti brigu o ženama?!

 
Prvi put objavljeno: Ponedjeljak, 03 Prosinac 2007 13:16
X