Vijestiiiiii

Državna džamija u Kataru imenovana po imamu Abdul-Vehhabu

918views

Katarski emir Šeik Hamad bin Halifa El-Thani je kazao da će najveća katarska džamija biti imenovana po Imamu Muhammedu bin Abdul-Wehhabu, a to je potvrdio i Emiri Divan u svojoj jučerašnjoj (13.12) izjavi.

„Ova odluka donesena je u čast priznanja velikom reformatoru i revnosnom propovjedniku šejhu Muhammedu bin Abdul-Wehhabu i odraz je namjere države Katar da oživi nacionalne simbole i kulturne vrijednosti”, navodi se u pomenutoj izjavi.

Imam Muhammed bin Abdul-Wehhab potiče iz starog arapskog plemena Bin Temim. On je bio izvanredni i renomirani reformator koji se pojavio na Arabijskom poluotoku u 12. stoljeću po Hidžri. Njegova misija je bila kroz debate i diskusije pozvati na vraćanje strogom poštivanju odredbi Časnog Kur`ana i Sunneta Poslanika s.a.v.s.

Ova novoizgrađena državna džamija, koja se nalazi u okrugu Jubailat u Dohi, će službeno biti otvorena u petak, 16. decembra, navodi lokalni dnevnik „Arrayah”.

Džamija pokriva ukupno 175.164 kvadratna metra, a u središnjem klimatiziranom prostoru može klanjati čak 11.000 vjernika, dok u posebnom djelu previđenom za žene namaz može obavljati 1200 vjernica.

U džamiju postoje tri glavna i 17 sporednih ulaza. Središnji prostor pokriva 28 velikih kupola dok vanjski prostor pokriva 65 kupola. Cijeli kompleks može primiti 30.000 vjernika.

(www.gulf-times.com)