Vijesti

Dragan Čović izrabljivao bošnjačke logoraše!

501views

Kakva je bila uloga Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, u ratnoj 1993. godini u Mostaru? Federalna TV u posjedu je šokantnih dokaza o izrabljivanju bošnjačkih zatvorenika u Rodoču po Čovićevom zahtjevu i Čovićevom nalogu u saradnji sa, na 10 godina osuđenim, Berislavom Pušićem.

U dokumentima je vidljivo da Dragan Čović, kao generalni direktor preduzeća SOKO Mostar, u junu 1993. godine šalje zahtjev Josipu Praljku, tadašnjem zamjeniku upravitelja zatvora na Heliodromu, a da se “za potrebe Zrakoplovne industrije SOKO Mostar omogući izuzimanje deset zatvorenika, a sa ciljem obavljanja određenih poslova”. Odobrenje za preuzimanje pritvorenika potpisao je već sljedećeg dana Stanko Božić, direktor Središnjeg vojno-istražnog zatvora Mostar. Kako je navedeno, “odlazak pritvorenika na rad van kruga zatvora u usmenom razgovoru sa ravnateljem Stanko Božićem odobrio je Berko Pušić”.

Podsjećamo, Berislava Pušića, u odobrenju nazvanog Berko, kao šefa Ureda za razmjenu zarobljenika, Sudsko vijeće Haškog tribunala prvostepenom presudom osudilo je na deset godina zatvora, u sklopu predmeta “Prlić i ostali.” Među zatvorenicima, koji su na zahtjev Dragana Čovića poslani na prinudni rad u Soko, bilo je najviše Bošnjaka, koji danas imaju status logoraša.

(Federalna)