Vijesti

Donesena odluka o objavi rezultata popisa stanovništva: Neće biti udovoljeno željama RS-a

366pregledi

Na sjednici Centralnog popisnog biro BiH održanoj danas, konačno je saopćeno da je usvojena metodologija obrade podataka popisa stanovništva.
Donesena odluka o objavi rezultata popisa stanovništva: Neće biti udovoljeno željama RS-a BIH
Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku je kazao da se stavovi članova Centralnog popisnog biroa sve do sada nisu približili te da je on donio odluku u skladu sa Zakonom o tome kako će se primjeniti metodologija, a u skladu sa preporukama međunarodnih statističkih institucija. Jukića su kolege iz Zavoda za statistiku FBiH, kao i njegov zamjenik Fadil Fatić te veći dio javnosti pozivali da iskoristi svoje zakonsko pravo i obavezu te da usvoji metodologiju obrade podataka bez saglasnosti predstavnika iz RS-a u Popisnom birou, jer mu ona nije ni potrebna.

-Utvrđen je jedinstveni program obrade slijedeći u potpunosti preporuke IMO tima-kazao je Jukić.

Jukić je novinarima pojasnio da će blizu 200.000 popisnica, odnosno stanovnika za koje je bilo problematično hoće li biti rezidentni ili nerezidentni (stalni ili nestalni stanovnici), u skladu sa njegovom odlukom i preporukom IMO tima biti ubrojani u rezidentno stanovništvo.

-Pitanje broj 40 koje je bilo sporno neće biti tretirano-dodao je Jukić.

Do sada je kamen spoticanja bilo rezidentno, odnosno nerezidentno stanovništvo, gdje su predstavnici Agencije za statistiku RS-a tražili da se blizu 200.000 popisnica ne računa u rezidentne stanovnike. Time bi najveća šteta bila nanesena Bošnjacima, jer bi se tako smanjio njihov broj.

Miljan Popić, zamjenik direktora Agencije za statistiku iz RS-a, očekivano je kazao da se ne slaže sa usvojenom metodologijom obrade podataka. On smatra da će se na ovaj način doći do netačnih podataka o popisu.

-Sve drugo mimo ovakve usvojene odluke ne bi bilo dobro i vodilo bi u kršenje Zakona, pa čak i u činenje krivičnog djela-kazao je zamjenik direktora Agencije Fadil Fatić.

(Faktor.ba)

X