Vijesti

Donatorska večera za obnovu Careve džamije u Foči

924views

Udruženje ”Istočna Bosna” iz Sarajeva, 7. maja u Sarajevu organizirat će donatorsku večeru za obnovu Careve džamije u Foči. Careva džamija je sagrađena 1500.-1501. godine za vrijeme vladavine sultana Bajazida Valije ll pa je zbog toga i dobila ime Careva džamija.

Putopisac Evlija Čelebija u svojim zapisima spominje tu džamiju i navodi da je imala drvenu kupolu prekrivenu olovom koje je kasnije skinuto za potrebe Austrougarske carevine.

Bila je jedna od najvećih džamija, dimenzija 19 x 10,65 metara sa impozantnom kamenom munarom visokom 32 metra. Pored džamije su bili izgrađeni objekti gasulhana, abdesthana i prostorije za potrebe Islamske zajednice.

Oko džamije je bio veliki harem sa mnogo nišana, a među njima i kabur s nišanom kćerke Sultana Bajazida – sultanije Fatime i još dosta nišana zaslužnih građana utemeljitelja Foče.

U aprilu 1992. godine džamija je zapaljena, minirana i porušena do temelja. Ostaci su odvezeni i bačeni, pretpostavlja se, u korito rijeke Drine, a plato gdje je bila džamija pretvoren je u odlagalište otpada.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika kulture 2004. godine mjesto i ostatke graditeljske cjeline – Careve džamije, proglasila je nacionalnim spomenikom BiH što podrazumijeva primjenu svih mjera zaštite i rehabilitacije u skladu sa zakonskim propisima.

Obnova Careve džamije u Foči počela je polaganjem kamena temeljca 22. oktobra 2012. godine.

Za potpunu obnovu i rekonstrukciju tog izuzetno značajnog vjerskog objekta i nacionalnog spomenika potrebna su značajna sredstva.

Udruženje ”Istočna Bosna” organiziranjem donatorske večere želi dati svoj doprinos obnovi Careve džamije i poziva sve one koji žele učestvovati u toj misiji da se pridruže, najavljeno je iz Udruženja.

(Fena)