Vijesti

Donald Trump ponovo otvara Guantanamo?

960views

Vijeće za odbranu SAD objavilo je pod kojim će uvjetima ponovo razmotriti slanje osumnjičenih za terorizam u zatvor Guantanamo na Kubi.
– Vijeće za odbranu je poslalo Bijeloj kući dopunjen prijedlog kriterija za slanje pojedinaca na odsluženje kazne u Guantanamu – onih koji predstavljaju kontinuiranu i značajnu prijetnju za sigurnost SAD – rekla je Sara Higins, portparol Vijeća za odbranu, prenio je Glas Amerike.

Bivši američki predsjednik Barack Obama 2009. je potpisao uredbu kojom je naredio zatvaranje objekta u Guantanamu i za vrijeme njegovog mandata broj zatvorenika smanjen je sa 242 na 41.

Aktuelni predsjednik Donald Trump je u kampanji obećao da će ponovo otvoriti zatvor, a u januaru je potpisao uredbu kojom se Vijeću za odbranu daje 90 dana da dopuni uputstvo za to kako će “teroristi” koji su uhvaćeni u borbama biti tretirani, piše Glas Amerike.

Trumpovu odluku kritizirale su organizacije za zaštitu ljudskih prava, dok je sekretar za odbranu Jim Mattis rekao da vjeruje da će “teroristi” u Guantanamu biti tretirani na human način, a da će istovremeno SAD biti sigurne.

(Vijesti.ba)