Vijestiiiiii

Dok Arape protjeruju: Penzije iz RS dobiva 500 plaćenika!

420pregledi
Iz Fonda PIO Republike Srpske već trinaestu godinu zaredom isplaćuje se više od 500 penzija stranim plaćenicima dobrovoljcima, uglavnom Rusima i Ukrajincima, koji su se borili u redovima Vojske RS, te porodicama poginulih na teritoriji Bosne i Hercegovine, saznajemo iz izvora bliskih Vladi manjeg bh. entiteta.

Status i prava

Za ovu finansijsku transakciju, tešku oko 150.000 KM, Vlada se još davno “pokrila” odredbama Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.  

Između ostalog, tamo se navodi da “status i prava propisana ovim zakonom mogu ostvariti državljani RS, odnosno BiH, a strani državljani i lica bez državljanstva samo ako ih ne ostvaruju od države čiji su državljani ili od države na čijoj teritoriji imaju prebivalište”.

– Status i prava propisana ovim zakonom ne mogu ostvariti ni lica koja su državljani Republike Srpske ako ih ostvaruju u jednoj od država nastalih od prethodne SFRJ – piše u Zakonu, čime je jasno potvrđeno da se prethodni član odnosi upravo na strane plaćenike, a ovaj drugi na one koji žive u najvećem broju u Srbiji.  

Uhodana ruta

Također, Zakon je predvidio da pravo na penziju i druge naknade mogu ostvariti svi, bez obzira na to da li je njihovo prebivalište u RS ili nije. Do prije sedam-osam godina, novac za penzije stranim plaćenicima prebacivan je uglavnom putem kurira koji je dolazio u Banju Luku i u koferu ga, uhodanim rutama preko Srbije, nosio do Rusije i Ukrajine.

Danas se to radi potpuno transparentno, jer za sve Vlada ima zakonsko pokriće. Novac se uplaćuje na bankovne račune dobrovoljaca u zemljama gdje žive. Neki od stranih plaćenika i nakon agresije na BiH ostali su živjeti na teritoriji RS, kao i žene s djecom čiji su muževi poginuli na ratištima manjeg bh. entiteta.

O prisustvu stranih plaćenika Rusa i Ukrajinaca u BiH tokom agresije, najbolje svjedoči pravoslavno groblje u Miljevićima, u Istočnom Sarajevu, gdje se nalazi veći broj spomenika poginulima.  

Dvostruki aršini

Svih ovih godina govori se isključivo o navodnom problemu dobrovoljaca iz arapskih zemalja, koji su se borili u redovima Armije RBiH. Dovode se u vezu s terorističkim ćelijama koje su navodno ostale u našoj zemlji, problematiziraju se čak i oni ljudi koji posjeduju legalna bh. državljanstva, a niko ne govori o hiljadama Rusa, Ukrajinaca i Grka koji su se borili u Vojsci RS. Na sceni su, očito, dvostruki aršini.
 
(Avaz)

X