Vijesti

Dodikov bivši savjetnik optužen za ratni zločin

419views

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv Pantelije Ćurguza (61) i Željka Slijepčevića (54), obojica iz Kozarske Dubice, zbog osnovane sumnje da su u septembru 1994. godine u Krepšiću kod Brčkog mučili zarobljenog pripadnika HVO-a i nečovječno postupali prema njemu kao ratnom zarobljeniku, saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta, prenosi Beta.

Oni se terete “da su kao pripadnici 11. Kozarsko-dubičke brigade Vojske Republike Srpske osobi čiji su inicijali I.S, koji je bio zatvoren u privatnim objektima u Krepšiću, vezanom nanosili udarce po licu i tijelu, ispitujući ga tako do priznanja o zločinima prema srpskom stanovništvu”.

Oslobođen optužbi
Iz Tužilaštva navode da je oštećeni u ovom predmetu, I.S, početkom 2013. godine pred pravosuđem distrikta pravosnažno oslobođen optužbi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Posavine.

Agencija navodi da je Pantelija Ćurguz bio je predsjednik Boračke organizacije RS-a i savjetnik Milorada Dodika u vrijeme kada je on bio predsjednik RS-a.

(Agencije)