Vijesti

Dodik ‘zabio nož u leđa’ Srbiji: Nisam protiv nezavisnosti Kosova

1.2kviews

Nakon članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za Deutsche Welle je govorio i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik, a jedno od pitanja se, kao i prethodnim sagovornicima, odnosilo na priznavanje Kosova.

Dodik u direktnu vezu dovodi nezavisnost Kosova sa nezavisnošću entiteta RS.

– Nisam protiv nezavisnosti Kosova. Ja sam za razgovor između Beograda i toga (Kosova – op. red.) i ako Beograd tako odluči, ja tu nemam ništa protiv, ali je onda moje sljedeće pitanje zašto ne može i RS. Ako postoje prava za jedne onda moraju da postoje prava i za druge – kazao je Dodik.

Predsjednik RS-a dodaje da za taj entitet predstavlja opterećenje činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta.

– Da je u onom trenutku Srbija, kada se Kosovo odvojilo, rekla da je to ok, mi bismo se sigurno do sada već odvojili – izjavio je Dodik.

Za razliku od Dodika, predstavnici međunarodne zajednice, poput visokog predstavnika Valentina Inzka ili Ambasade SAD-a u BiH, ističu da ne postoje paralele između Kosova i RS-a te da se nezavisnost Kosova ni u kojem slučaju ne može vezati za otcjepljenje RS-a. – piše DW.

(Faktor.ba)