Vijesti

Dodik nastavlja s ukidanjem bosanskog jezika, na meti djeca u Glogovoj kod Bratunca

429views

Edin Ikanović, koordinator aktivnosti koalicije „Prvi mart“ u Bratuncu, upozorio je da se negiranje naziva bosanskog jezika u režiji vlasti oličenoj u liku i djelu Milorada Dodika, nastavlja odvijati u obrazovnom sistemu entiteta RS, te da ne postoji mehanizam rješavanja ovog problema, piše novinska agencija Patria.

– Ustav RS-a ne priznaje službene nazive jezika konstitutivnih naroda, te se sad pojavio i zahtjev prema školi u Glogovoj kod Bratunca, da se izbaci iz upotrebe službeni naziv. Istovremeno, u knjigama i zvaničnim dokumentima se jezik srpskog naroda naziva „srpski jezik”, dok bosanski i hrvatski ostaju uskraćeni ove pozicije”, kazao je Ikanović.

Ikanović je ukazao da nagomilani problemi koji se pokazuju u različitim oblicima diskriminacije, ne mogu se rješavati slučaj po slučaj.

– Moramo zagovarati trajno rješenje u formi ustavnog zakona, koji će se naslanjati na prava utvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, te utvrditi Zakon o zabrani diskriminacije i zaštiti građanskih sloboda bošnjačke i hrvatske zajednice u entitetu RS, kojim će se utvrditi set prava, način sankcioniranja i postupanja u slučaju neprovođenja, a koji će regulirati pitanje kvota u zapošljavanju, garantiranih kvota u skupštinama opština, kao i regulirati pravo na obrazovanje, kulturu, tradiciju, organizovanje i budžetske pozicije za finansiranje udruženja povratnika, adekvatnu memorijalizaciju mjesta stradanja, kao široki pravni okvir trajne zaštite”, zaključio je Ikanović.

(NAP)