Vijesti

Dodik: IZ u BiH ‘radikalna politička organizacija Bošnjaka’

325views

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da bi Islamska zajednica u BiH trebalo da bude nevladina, a ne, kako je ustvrdio, politička organizacija u bošnjačkom narodu. Ustvrdio je da je Islamska zajednica u BiH “ustvari, radikalna politička organizacija koja provodi i ima u sebi značajne elemente radikalnog islama i koja je integrisana sa islamskim pokretom širom svijeta”.

– Zbog toga je ona za nas opasna. Ona je ključna politička organizacija u bošnjačkom narodu. Ona odlučuje ko je pobjednik kod Bošnjaka na izborima i zato ne treba zanemariti to o čemu govori, mada su ti njihovi zahtjevi nerealni i nemoguće ih je ostvariti – kazao je Dodik u izjavi novinarima na Mrakovici.

Istaknuo je i da neće biti provedenii zahtjevi izneseni na jučerašnjem saboru Islamske zajednice u BiH, da se donese zakon o zabrani poricanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i trajnoj zabrani službene upotrebe oznaka, zastava, amblema i simbola bivše Vojske RS na teritoriji BiH, kao i da se formira distrikt Srebrenica.

– To je deplasirana priča. Teritorija RS je neprikosnovena i nema razgovora o tome – kazao je Dodik.

Sabor Islamske zajednice u BiH podržao je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu Fetvu Vijeća muftija o genocidu nad Bošnjacima, muslimanima u Srebrenici, te usvojio Deklaraciju Sabora IZ o genocidu nad Bošnjacima, muslimanima u Srebrenici.

(Fena)