Rekaik

Do jučer u trapericama, a od danas u hidžabu: Iskustvo djevojke pokrivene tek dvadeset dana

733views

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! Ovo je govor od srca namijenjen onima koji žele uspjeh na oba svijeta. Djevojka sam u dvadeset četvrtoj godini i dvadeset dana pokrivena. Ovo je govor posebno namijenjen djevojkama koje u svom srcu brižno gaje ljubav prema Najljepšem, Najbogatijem, Mudrom, Darežljivom Gospodaru. Već u martu ove godine i mene ste mogli na ulici vidjeli u uskom jeansu, puštene duge isfenirane kose na visokoj potpetici sa lažnim, mučkim osmijehom zadovoljstva s onim što nosim pretvarajući se kako uživam u udobnosti svoje odjeće noseći originalno ono najmodernije. Zaposlena tamo gdje postoji i terenski rad, na ulici, slušajući ezan, sa teškom torbom u kojoj je uredno složena mahrama i nekoliko širokih komada odjeće, ulazim u prvi mesdžid da uzmem abdest i obavim molitvu. Dok preko uske odjeće oblačim široku, sada pod abdestom, i bosom umornom nogom gazim prema molitvenom prostoru, osjećam se kao kradljivac. Kradem sebe od sebe. Kradem neudobnost od udobnosti, ograničenost od slobode, pretvaranje od dosljednosti, dvoličnost od iskrenosti, kradem prostor vlastitog tumačenja vjere od osjećaja potpunosti vjernim obavljanjem farzova. Kradem jer pošla sam da izvršim farz namaza, a kada izađem iz mesdžida, skidam udobnu i zaista neobično lijepu široku odoru, a sebi podmuklo uskraćujem farz pokrivanja. Odlazim slomljena, svjesna da lažem već godinama Gospodara koji zna šta grudi kriju. Cijelim bićem svjedočim da je najsavršenije ono što je Gospodar rekao, da nema svjetlijeg puta od Njegovog, svjedočim da je Kur’an ispred nauke i civilizacije, da je potpuno i dosljedno slijeđenje pravog puta garant uspjeha u dunjalučkom i ahiretskom životu, ali nemam snage da se iskreno okrenem sebi i priznam da je moje svjedočenje i postupanje u koliziji. Allah, Nježni, Onaj koji voli, ne ostavlja Svoje stvorenje, koje kori, Svoju neposlušnu dušu, da dugo tumara. Onda kada u srcu osjetite žal zbog nedostatka ubjeđenja  i  hrabrosti da se u vremenu i društvu u kojem živite čvrsto držite Allahovog užeta, baš od Njega, Zaštitnika i Onoga koji je na strani izdržljivih, stiže pomoć.  Pomoć koja istovremeno omekša srce, ali i proširi prsa, ulije hrabrost hraneći odlučnost do granice potpune ubijeđenosti da konačno radite pravu stvar!

Pozivam tebe koja si žena da zajedno sa mnom izgradiš zdravo društvo u kojem ćeš biti obrazovana, puna korisnog znanja, susretljiva, ona koja odgaja jake, odlučne i ponosne muslimane, ona koja je samo svome mužu ženstvena, zavodljiva, strastvena, ona koja u društvu aktivno mijenja stanje šireći optimizam, svestrano se obrazujući, odgovorno vaspitavajući mlađe, ona koja bodri i ulijeva sigurnost svome mužu podstičući ga da zajedno s njom bude iskreni Allahov namjesnik na Zemlji.

Pozivam tebe koji si muškarac da budeš svjestan Gospodara, samosvjestan i svjestan svoje odgovorne uloge zaštitnika slabijih, pozivam te da budeš aktivan, da ljubomorno stječeš znanje koje ćeš iskoristiti u izgradnji naprednog i snažnog ummeta, pozivam te da se samo Silnoga bojiš, a da neustrašivo živiš s ljudima, svojim ponašanjem predstavljajući islam kao jedini savršeni put. Pozivam te da budeš čist i uredan, odan svojoj supruzi, nježan, onaj koji priznaje ljubav, onaj koji je tolerantan i smiren u njenom prisustvu, samouvjeren i nepokolebljiv, jer žene i društvo vole takve, pozivam te savladavaš svoju srdžbu i govoriš precizno, odlučno i konkretno.

Zovem vas da zajedno budemo graditelji ponositog i bereketnog društva, koji vrijedno rade za dunjaluk kao najsvjetliji primjeri skladnog načina življenja, a svakim pokretom tijela i srca zarađuju ahiret.

Ti koji si muškarac, dok s nemirom u srcu gledaš onu koja sva mirisna pregiba kukovima u visokim potpeticama, naizgled oholog lica ostavljajući dojam nedokučive, ne misli da je neosvojiva. Njoj je šejtan lijepim pričinio nakaradni put do tvoga srca. Ona vapi za ljubavlju, čezne za pažnjom, mašta o tome da jednom posebnom muškarcu bude važna, cijelom dušom želi da postane supruga, majka, nesvjesna da je uzaludan trud, da je način pogrešan, da takva privlači baš one koje bi rado zaobišla. Ta atraktivna dama kući se vraća sa bolom u nogama, poražena, prazna, s dubokom tugom što njen pohod nije uspio, dok je ti i dalje zamišljaš nedokučivom.

“I šejtan im poče bajati da bi im otkrio stidna mjesta njihova, koja su im skrivena bila, i reče: ‘Gospodar vaš vam zabranjuje ovo drvo samo zato da ne biste meleki postali ili da ne biste besmrtni bili.’” (El-A‘raf, 20)

Obratite pažnju kakve laži prodaje onaj koji obmanjuje. Gospodar je melekima naredio da se poklone Ademu, pa zašto bi Adem poželio da postane melek. Drugo, Adem i njegova žena već su se nalazili u vječnom Džennetu, nije li onda besmisleno argumentovati besmrtnošću? Kako su lažne, mizerne, providne, nemoguće, nepostojeće hipoteze šejtana. Zacrvenimo se svaki put kad u društvu budemo prevareni, nasamareni, predmet podsmijeha. Zacrveniš li se onda od stida pred Onim koji ti je razum dao dok se šejtan grohotom smije tvojoj naivnosti, neznanju, neinformisanosti, inferiornosti?!

“O sinovi Ademovi, neka vas nikako ne zavede šejtan kao što je roditelje vaše iz Dženneta izveo, skinuvši s njih odjeću njihovu da bi im stidna mjesta njihova pokazao! On vas vidi, on i vojske njegove, odakle vi njih ne vidite. Mi smo učinili šejtane zaštitnicima onih koji ne vjeruju.”  (El-A‘raf, 27)

Primjećujete li kako nas zavodi?! “…skinuvši s njih odjeću njihovu da bi im stidna mjesta njihova pokazao!”  Onoga trenutka kada skinemo svoju odjeću pokazujući ono što je u osnovi stidno pokazivati, skidamo dio našeg stida, kaljamo svoj obraz, pomjeramo vlastite moralne granice, postajemo slabi, povodljivi, postepeno gubimo mogućnost pravilnog rasuđivanja sve do tačke kada više ne shvatamo da su šejtanova obećanja ništavna! U tom stadiju našeg umnog i fizičkog stanja slagat ćemo, prenijeti tuđu riječ, podmetnuti nogu, ogovarati, poželjeti nemoralno, zluradovati se, ukrasti, potvoriti, zaboraviti na Stvoritelja i njegove opomene i savjete baš kao što je i Adem zaboravio. Shvatate li da sve počinje od skidanja odjeće i otkrivanja stidnih mjesta?! Zašto danas ne možemo vidjeti niti jednu reklamu a da na njoj nije žena kojoj su skinuli odjeću da bi pokazali njena stidna mjesta, pa makar se radilo o reklami za stolariju, automehaničarske materijale ili medicinska pomagala?! Ona odgaja generacije, a kako će ih odgojiti naga ili u uskoj odjeći?! Podrazumijeva se, kao mediokritete, individue poremećenih vrijednosti, bez zdravog stava, ljude pod stresom koji su na teretu i sebi i društvu, kao neznalice, nastrane.

Vi koji čitate svjetlost, najsavršenije savjete, Kur’an, naljutite se pred šejtanom i njegovim štićenicima braneći emanet upute, nadajući se nagradi od Najdarežljivijeg koji voli, okrenite se sebi marljivo radeći na svojoj sadašnjosti za bogatiju budućnost sa ovim ciljem – pronalazak vlastitih potencijala kako biste ih zavjetovali Allahu.

Ja sam spoznala svoj najveći potencijal – hrabrost. Zato ponosno i odlučno pokrivam ono što može vidjeli samo voljeni muškarac zarad učešća u kreiranju zdravog društva!

Najzad, poruka djevojkama i ženama koje od sebe kriju da su istinski spoznale važnost obaveze pokrivanja, nemojte čekati, po vama, idealne uvjete, udaju, stalni posao. Ja sam djevojka koja je dobila otkaz pri saopćenju odluke o pokrivanju. Kunem vam se Allahom, mahrama mi je to poslijepodne zatvorila jedna vrata, a već sutradan otvorila nova, privlačnija, radosnija. Kako su dani prolazili, ljudi oko mene su davali podršku koju sam samo mogla sanjati. Moja potraga za poslom krenula je odmah. Zamislite šta se desilo, danas pošaljem aplikaciju za posao, a već za nekoliko sati dobijem poziv od direktora kompanije u kojoj sam aplicirala, s tim da, imajte u vidu, uz motivaciono pismo i CV šaljem sliku pokrivene sebe!!! Iz dana u dan dešavao se isti scenarij, na moju neizmjernu radost i iznenađenje. Po završetku fakulteta aktivno sam istraživala tržište i u najvećim kompanijama odlazila lično, otkrivena. Sada pokrivena ulazeći u te iste kompanije, sa mahramom, iza sebe ostavljam protokole i sekretarijate i dolazim lično do direktora i vlasnika. Iz dana u dan su stizali pozivi za razgovore na mjestima o kojima sam samo mogla da maštam. Trenutno, u vrijeme, kažu, najveće ekonomske krize, ja imam nekoliko otvorenih poslovnih ponuda, na meni je da izaberem, a Allah će odrediti. Ne zato što sam ja posebna, nego zato što imam Jedinstvenog Gospodara koji posjeduje sve na Zemlji i nebesima, koji vlada svakom situacijom, koji svoje stvorenje opskrbljuje iz onoga što je samo Njegovo! Nemojte misliti da imam roditelje koji su bili oduševljeni mojom odlukom, ali ti isti roditelji od prije deset dana ne propuštaju namaz. Kako godine dolaze, odnosi sa ljudima bivaju zreliji i zahtjevniji. Postajemo studentice, zaposlenice, supruge, majke, a istovremeno smo kćerke, sestre. Nikada ne dopustite da vam te relacije budu prepreka na putu postizanja Gospodarove naklonosti i puno čitajte Kur’an razmišljajući o govoru Onoga koji vam je dao život kao da se upravo vama obraća, proučavajući tefsir sve dok ne budete sigurni da ste razumjeli!

 

Đ.K.


Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835