Vijestiiiiii

Direktor CIA-e pokušava da popravi odnose SAD i Pakistana

646views

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Leon Paneta stigao je danas u posjetu Pakistanu, gdje će u razgovoru sa pakistanskim zvaničnicima pokušati da popravi narušene bilateralne odnose, piše AP.

Odnosi između SAD i Pakistana znatno su pogoršani poslije ubistva lidera Al Kaide Osame bin Ladena u gradu Abotabadu u Pakistanu, zbog sumnji da su njegovo skrivanje pomagale strukture iz pakistanske obavještajne službe.

Paneta je u Islamabadu razgovarao sa načelnikom pakistanske vojske generalom Ašfakom Pervezom Kajanijem i šefom obavještajne službe generalom Ahmedom Šujom Pašom.

Panetina posjeta Islamabadu vjerovatno je posljednja posjeta Pakistanu u svojstvu prvog čoveka CIA, jer bi on uskoro trebao da postane novi ministar odbrane SAD. To je ujedno i prva posjeta nekog visokog američkog zvaničnika Pakistanu od 2. maja i ubistva Bin Ladena.

Pakistanske vlasti su se poslije te akcije, koju su izveli pripadnici specijalnih američkih jedinica “Mornaričke foke”, našli u nezavidnoj poziciji jer nisu bili obaviješteni iz Vašingtona da se ta operacija sprema.

(Beta)